14 Ноември - На този ден празнуват всички с името (имената) Филип, Фильо,

...
14 Ноември - На този ден празнуват всички с името (имената) Филип, Фильо,
Коментари Харесай

На 14 ноември имен ден има Филип. Започват Коледните пости

14 Ноември - На този ден честват всички с името (имената) Филип, Фильо, Филка, Филипина, Филипа

Филип (на гръцки: Φίλιππος Philippos, на латински: Philippus) е лично име с гръцки генезис. Идва от гръцкото Филипос, което значи " обичащ конете, от φίλος  " другар " и ίππος  " кон ".

14 ноември – Свети Филип. Започват Коледните пости

14 ноември е денят, в който православната черква уважава паметта на Св. Филип - един от дванадесетте апостоли на Христос.

Той бил роден край Галилейско море, в град Витсаида („ град на рибарите ”). Оттам били и други двама апостоли – Петър и Андрей.

Още от дребен Филип изучавал Свещеното писание и след възкръсването на Христос тръгнал да проповядва Божието слово в земите на Сирия и Мала Азия дружно със сестра си Мириам и с деятел Вартоломей. В град Иерапол езичниците ги заловили и ги изправили пред съда с обвиняване в магьосничество.

Когато мъчителите им понечили да съблекат облеклата им, девицата Мириам се трансформирала в огнен пламък. Когато апостолите били разпънати на кръст (Филип – с главата надолу) ужасно земетресение раздрусало града.

На мястото, на което била пролята кръвта на деятел Филип, израсла лозница като знак за безконечното самодоволство на светеца, умрял за своя небесен преподавател.

На 14 ноември имен ден имат Филип, Филипа, Фильо и Филка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР